Emotionele steun voor werknemers op de werkplek is van vitaal belang. Bemiddeling helpt welzijn op het werk  te verbeteren. Het helpt werknemers om zich gewaardeerd en gesteund te voelen. Bovendien kan het zelfwaarde van collega’s verbeteren, waardoor uw organisatiecultuur efficiënter kan draaien.

Bemiddeling bij conflicten op de werkvloer helpt spanningen en fricties onder de medewerkers weg te nemen. Een erkend bemiddelaar inschakelen kan helpen bij het opbouwen van een probleemoplossende aanpak op de werkplek. Bemiddeling helpt meestal om rechtszaken te vermijden, wat betekent dat problemen snel, goedkoop en tot tevredenheid van bijna alle betrokken partijen kunnen worden opgelost.

Wat is bemiddeling op de werkplek?

Bemiddeling op de werkplek maakt deel uit van een gezond systeem voor conflictbeheersing en kan in elk organisatiesysteem worden toegepast. Bemiddeling is een gestructureerd proces van conflictoplossing, gefaciliteerd door een erkend bemiddelaar. Op de werkvloer wordt bemiddeling vaak toegepast om conflicten verminderen door werknemers de mogelijkheid te bieden problemen intern aan te pakken zonder zich geïsoleerd of genegeerd te voelen.

Bemiddeling op de werkvloer geeft volgende voordelen:

  • Het opbouwen of herstellen van vertrouwen tussen de conflicterende collega’s
  • Het conflictvaardiger maken waardoor conflicten op de werkplek verminderen
  • Het verbeteren van de communicatie tussen collega’s.

Enkele strategieën die vaak worden opgenomen bemiddeling op het werk zijn :

  • het verhogen van de communicatie tussen werknemers en werkgevers, zodat iedereen op kantoor zich gezien en gehoord voelt.
  • Het gelijkmatig verdelen van de werklast over uw werknemers om gevoelens van overbelasting te verminderen en conflicten op de werkplek te voorkomen die gepaard gaan met gevoelens van burn-out.
  • Het verhogen van de betrokkenheid binnen het bedrijf.

Werknemers die het gevoel hebben dat ze thuishoren waar ze werken en een gedeelde kantoorcultuur hebben, zullen waarschijnlijk gelukkiger zijn op hun werkplek.

Bemiddeling helpt welzijn op het werk

Bemiddeling heeft een directe invloed op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Het vermindert de hoeveelheid stress die een werknemer ervaart op het werk. Stress op het werk wordt direct in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen gaande van hoofdpijn, stress tot burn-out.

Met werkstress bedoelen we de schadelijke lichamelijke en emotionele reacties die optreden wanneer de eisen van het werk niet overeenkomen met de capaciteiten, middelen of behoeften van de werknemer. Werkstress kan op zijn beurt leiden tot een slechte gezondheid.

In 2018 stelden psychologen vast dat 64% van de volwassenen zei dat werk een belangrijke bron van stress is. En de statistieken gemeten tijdens de pandemie, tonen nog hogere cijfers, een bewijs hoe vaak stress op de werkplek voorkomt.

Bemiddeling is een effectieve aanpak die werkgevers gemakkelijk kunnen inzetten om werknemers te helpen de opeenstapeling van kantoordruk te bestrijden. Vooral de stress die ontstaat als gevolg van interpersoonlijke conflicten. Of andere kwesties die kunnen worden opgelost door betere communicatie.

Het inzetten van bemiddeling bij conflicten op het werk kan een gezonde werkcultuur op de volgende manieren bevorderen :

  • Het verbeteren van de ondersteuning van de geestelijke gezondheid.
  • Het stimuleren van duidelijke communicatie tussen medewerkers en leidinggevenden, inclusief het duidelijk stellen van verwachtingen.
  • Het aanmoedigen van beleefdheid en respect onder collega’s.
  • het bevorderen van persoonlijke groei en ontwikkeling op de werkplek
  • het verhogen van betrokkenheid en invloed op de werkplek.

Pas op voor sluimerende conflicten

Conflicten die blijven sluimeren op het werk, maken medewerkers ongelukkig. En dat kan dan alweer leiden tot ongewenste reacties, afwezigheden en ziekten. Onopgeloste of niet aangepakte conflicten zijn een voedingsbodem voor een negatieve werksfeer en toxische werkomgeving.  Voor degenen die op afstand werken, is het risico minstens even groot of zelfs groter. De gevoelens van isolatie kunnen intens zijn voor degenen die niet in staat zijn om contact te leggen met collega’s in een kantooromgeving. In plaats daarvan zijn ze overgelaten aan e-mail en telecommunicatie alleen. Het introduceren van bemiddelingsondersteuning voor uw externe medewerkers kan helpen om de betrokkenheid en de werkomgeving te verbeteren.

Als uw werkplek een doodlopende weg is door niet opgeloste conflicten, kan bemiddeling een effectieve aanpak zijn.

Contacteer Hilde Celeste De Jonge van De Ronde Tafel Bemiddeling. Zij geeft u graag alle informatie en advies

hilde@de-ronde-tafel.be

0478 88 66 09