De Ronde Tafel bemiddelingspraktijk  |  09 336 80 52|hilde@de-ronde-tafel.be

Bemiddeling met of zonder advocaat?

//Bemiddeling met of zonder advocaat?
bemiddeling bij zakelijke conflicten

bemiddeling bij zakelijke conflicten

Soms kiezen mensen ervoor om zich tijdens de bemiddeling te laten bijstaan door hun raadsman. Belangrijk is dat de rol van de advocaat tijdens de bemiddeling goed wordt gedefinieerd.

Over het algemeen zijn de volgende rollen compatibel met het bemiddelingsproces:

  • Legale expert. Verschillende conflicten hebben complexe juridische aspecten. De gevolgen kunnen buiten de kennis van een deelnemer liggen. De aanwezigheid van een expert kan die persoon niet alleen geruststellen, maar soms ook de zoektocht naar een oplossing deblokkeren. Sterker nog, wanneer mensen de gevolgen van een overeenkomst begrijpen, zijn ze vaak minder terughoudend om zich te binden.
  • Waakhond. Het minimaliseren van juridische risico’s is een van de kerntaken van de advocaat. Hij of zij kan  ingrijpen als deze van mening is dat de discussies niet in de richting van de belangen van hun cliënt gaan. Dus door hen te verzekeren dat hij (zij) de nodige ruimte zal hebben om deze functie uit te voeren, bijvoorbeeld door hen tal van mogelijkheden te geven om updates te maken met hun klanten in caucus, wordt het positief gekanaliseerd.

Aan de andere kant maakt de volgende rol het proces moeilijker en vooral minder rijk:

  • Woordvoerder. Wanneer advocaten weigeren mensen voor zichzelf te laten spreken, wordt bemiddeling een stuk moeilijker. Veel interventiestrategieën zijn inderdaad gebaseerd op directe communicatie tussen de betrokken partijen zelf. De bemiddelaar beoogt de dialoog tot stand te brengen, dat is immers dé weg naar een gedragen oplossing.

Besluit: Bemiddeling met of zonder advocaat?  Beide opties zijn mogelijk. De bemiddelaar zal voor de start van de bemiddeling goed afstemmen met de partijen én met hun raadslieden. De bedoeling is dat hun aanwezigheid ook werkelijk een constructieve en toegevoegde bijdrage kan leveren. Dat is trouwens wat hun cliënten verwachten. En dat zal ook de overeenkomsten die resulteren uit de bemiddeling ten goede komen.

Wenst u meer informatie over bemiddeling, neem dan gerust contact op met Hilde Celeste De Jonge van De Ronde Tafel Bemiddelingspraktijk :

hilde@de-ronde-tafel.be

0478 88 66 09

 

 

 

By |2020-08-03T10:32:13+01:00augustus 3rd, 2020|Bemiddeling|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt cookies en third party plug-ins Ok