It takes two to tango

//It takes two to tango

it takes two to tango

 

Of hoe u de andere partij kan overtuigen van bemiddeling.

Een van de eerste uitdagingen waar u bij bemiddeling mee te maken kan krijgen, is de ‘tegenpartij’ (partner, vennoot, collega, buurman, zakenpartner) aan boord te krijgen en samen kiezen voor bemiddeling om het conflict op te lossen.  Hier geven we graag een aantal tips om de ‘tegenpartij’, wie dat ook moge zijn, te vragen om de weg van bemiddeling te overwegen :

Wees voorbereid

Zoals met alles, voorbereiding is van cruciaal belang. Hoewel u geen expert op het gebied van bemiddeling hoeft te zijn, is het van essentieel belang om voldoende achtergrondkennis te hebben om te begrijpen waarom het u interesseert. Doe van tevoren wat onderzoek. Je kunt misschien alles vinden wat je moet weten met een eenvoudige online zoekopdracht, maar als je informatie mist, neem dan contact op met een professional voor die details.

Communiceer zorgvuldig wanneer u  bemiddeling voorstelt

Kies zorgvuldig uw woorden. Houd er rekening mee dat jullie allebei, elk op zijn eigen manier, gegrepen zijn door de conflicten en de spanningen die er zijn.

Kies een tijdstip waarop het conflict tussen jullie twee beperkt is. Vermijd bewust de ‘verhitte’ moment U weet beste zelf wanneer die momenten er zijn (bv. problemen met het kind op school, spanningen op het werk,…). Het beste wat u kan doen is deze vermijden. En afwachten tot een rustiger moment.

In sommige gevallen leidt een direct gesprek  tot conflicten. Als dat voor u het geval is, betekent dit niet dat u bemiddeling niet kunt kiezen om uw verschil op te lossen. Overweeg in plaats daarvan een e-mail of sms te verzenden. Het geeft de ander niet alleen een paar minuten (of uren) om na te denken over zijn of haar reactie, maar het stelt hen ook in staat dit te doen op een tijdstip dat hen uitkomt. Wees waakzaam : kies uw woorden zorgvuldig, herlees uw mail, slaap er eventueel een nachtje over.

Neem indien nodig contact op met uw bemiddelaar voor hulp. In zeldzame gevallen werk ik met klanten die verzoeken dat ik namens hen contact opneem met de andere partij. In die gevallen stuur ik een korte e-mail waarin ik mezelf en het bemiddelingsproces presenteer. Ik nodig deze persoon ook uit om een ​​kort telefoongesprek in te plannen om eventuele vragen aangaande een bemiddelingstraject nader toe te lichten.

Leg uit wat de voordelen van bemiddeling zijn voor beiden

Alleen omdat je iets wilt doen, wil nog niet zeggen dat de andere partij dat zo ziet. Focus op hoe bemiddeling jullie beiden ten goede zal komen. Bemiddeling maakt bijvoorbeeld het volgende mogelijk:

 • bekijken wat de belangen zijn van elkeen, en wat jullie als gezamenlijke belangen hebben
 • zelf de regie in handen houden en de oplossing samen uitwerken
 • de vertrouwelijkheid van bemiddeling
 • de kosten worden gedeeld door twee, waardoor bemiddeling een stuk goedkoper is voor eenieder

Op jullie eigen tempo, buiten de tijdslijnen en procedures van de rechtbank om

Bemiddeling is vrijwillig, en elke partij kan op elk ogenblik een einde stellen en een ander optie kiezen voor het oplossen van het conflict, bv. via de advocaat en de rechtbank

Een partij die wil, kan steeds steunen op zijn/haar raadsman of experts ter zake.

Een bemiddelingsakkoord komt er alleen maar als beide partijen samen akkoord zijn en de overeenkomst ondertekenen.

Met een erkend bemiddelaar kan het getekende akkoord worden voorgelegd aan  de rechter ter homologatie. Daardoor krijgt dit de daadkracht van een vonnis.

Pas op : forceren is een valkuil !!

Wat u ook doet, forceer de kwestie van bemiddeling niet met de andere partij. In het ideale geval wilt u een minnelijke regeling en de andere partij boos maken of irriteren, leidt alleen maar tot frustratie aan beide kante

n. En brengt jullie verder weg van de mogelijkheid om samen te kiezen voor bemiddeling.

Veel gestelde vragen over bemiddeling

Wat kost bemiddeling?

Sommige bemiddelaars rekenen een vast bedrag, terwijl anderen een uurtarief berekenen.  Hilde Celeste De Jonge, erkend bemiddelaar in sociale, familiale en commerciële zaken, hanteert een uurtarief van 100 euro. Dit wordt gelijk verdeeld over de betrokken partijen, tenzij zij zelf anders overeenkomen. In bepaalde gevallen kan ook beroep gedaan worden op rechtsbijstand.

Hoe bereid ik me voor op bemiddeling?

Voorbereid zijn op bemiddeling kan een stuk angst en stress wegnemen, kan het proces bevorderen en han helpen bij het gezamenlijk uitwerken van win-win uitkomsten. Eenvoudige zaken die u al kan overwegen zijn :

 • Noteer waar u bezorgd over bent evenals wat voor u belangrijk is
 • Schrijf uw vragen op die u aan de bemiddelaar en/of de andere partij wil stellen
 • Verzamel financiële documenten die nodig zijn om beslissingen te nemen
 • Laat eigendommen taxeren indien nodig
 • Neem papier en pen mee om aantekeningen of een laptop te maken als u dat wilt
 • Neem uw agenda mee om uw volgende sessie te plannen
 • Probeer uitgerust naar de bemiddelingssessie te komen

Hoelang duurt een bemiddeling ?

Elke bemiddeling is anders; de situatie is steeds verschillend. De belangen zijn telkens weer anders, de complexiteit varieert. Contacteer een erkend bemiddelaar, deze zal u graag meer inlichtingen geven op basis van uw specifieke situatie

samen kiezen voor bemiddeling

en noden.

Samen kiezen voor bemiddeling

Hét allerbelangste in een bemiddeling is de bereidwilligheid om via bemiddeling een oplossing te vinden. Als de partijen dààr op dezelfde golflengte zitten, en samen kiezen voor bemiddeling, maakt dat een wereld van verschil. Zowel qua emotionele energie, qua tijdsinvestering en dus uiteraard ook qua budget. Waar een wil is, is een weg.  It takes two to tango.

By |2019-11-15T15:40:42+01:00november 13th, 2019|Bemiddeling|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt cookies en third party plug-ins Ok