Kiezen voor bemiddeling bij scheiding

//Kiezen voor bemiddeling bij scheiding

vader en zoon

Scheiden via bemiddeling?

Kiezen voor bemiddeling bij scheiding en samen tot een echtscheiding met onderlinge toestemming komen. Het kan, met de hulp van een derde, neutrale en onafhankelijke persoon. Deze persoon, de bemiddelaar,  zal jullie helpen een akkoord te bereiken over zaken omtrent huis, geld, eigendommen en de kinderen. In geval van echtscheiding zal de bemiddelaar het verzoekschrift en de ‘EOT’ (echtscheiding in onderlinge toestemming) voorbereiden.

U kunt bemiddeling proberen voordat u naar een advocaat gaat. Als u eerst naar een advocaat gaat, zal deze peilen of bemiddeling kan helpen. U hoeft niet naar bemiddeling te gaan, maar als u uiteindelijk naar de rechter moet om uw conflicten op te lossen, zal ook deze vragen of u eerder bemiddeling heeft geprobeerd of overwogen.

Door te kiezen voor bemiddeling bij scheiding, kiest u ervoor om de regie van het conflict in eigen handen te houden. En u bespaart tevens een stevige som geld uit op juridische kosten.

Hoeveel kost bemiddeling?

Bemiddeling is niet gratis, maar wel sneller en goedkoper dan naar de rechter stappen.

Als je de kosten van mediation laag wilt houden, probeer dan voor je begint zoveel mogelijk met je ex-partner af te spreken. U hebt bijvoorbeeld misschien al afspraken gemaakt omtrent het huis, of over de verblijfsregeling voor de  kinderen, maar u heeft hulp nodig bij het overeenkomen van de verdeling van uw geld.

Bij bemiddeling worden de kosten gedragen door beide partijen,  elk de helft.

Voordat je naar bemiddeling gaat

Bedenk wat u uit bemiddeling wilt halen voordat u begint. Bemiddeling zal eerder slagen als u de sessies kunt besteden aan dingen waar u het echt niet mee eens bent.

Als u een akkoord probeert te bereiken over geld of eigendom, maak dan een overzicht met alle nodige financiële informatie, bijvoorbeeld:

 • uw inkomen – uit werk of uitkeringen of andere inkomsten
 • wat u uitgeeft aan kosten van levensonderhoud – zoals transport, nutsvoorzieningen en voedsel
 • hoeveel geld u op bankrekeningen heeft
 • schulden die u verschuldigd bent
 • eigendom dat u bezit
 • schenkingen of erfenissen die elkeen heeft ontvangen

Het is belangrijk dat u en uw ex-partner eerlijk zijn als u over uw financiën praat.

Wat met de kinderen?

Als er kinderen zijn, kunnen jullie praten over hoe elkeen de situatie ziet, en hoe dit concreet kan ingevuld worden. De regelingen die moeten getroffen worden voor kinderen zijn terug te brengen naar drie grote groepen :

 • het gezag over de kinderen : de belangrijke beslissingen die samen dienen te worden genomen, nu en in de toekomst. En de dagdagelijkse beslissingen die elke ouder individueel kan nemen
 • de verblijfsregeling : bij wie verblijven de kinderen wanneer. Tijdens de schoolperiode, tijdens de schoolvakantie, op feestdagen, op speciale dagen zoals verjaardag, moederdag, vaderdag enz.
 • de kosten verbonden aan de zorg en opvoeding van de kinderen : de verblijfs-gebonden kosten en de niet-verblijfsgebonden kosten, de buitengewone kosten

Uw bemiddelaar zal hier stap voor stap doorgaan, en peilen naar wat de belangen zijn van zowel de kinderen als de ouders. En de ouders begeleiden in het proces tot het nemen van weloverwogen beslissingen.

Wat gebeurt er bij bemiddeling

De bemiddelaar kan geen advies geven, maar hij of zij zal:

 • luister naar beide standpunten – ze kiezen geen partij, doch is wel begaan met het welzijn van beide partijen én van de andere betrokkenen, de kinderen, die niet mee aan de tafel zitten
 • helpen om een ​​rustige sfeer te creëren waar u een overeenkomst kunt bereiken waar u beiden tevreden mee bent
 • objectief en feitelijk informatie aanreiken over wat de wet zegt, wat wetenschap zegt,…
 • praktische stappen voorstellen om u te helpen het met elkaar eens te worden

Alles wat u in bemiddeling zegt, is vertrouwelijk. Als u kinderen heeft, zal uw bemiddelaar zich normaal gesproken concentreren op wat het beste is voor hen en hun behoeften.

Aan het einde van uw bemiddeling

De bemiddelaar schrijft de EOT uit. Dit document bestaat uit twee delen :  de regelakte omschrijft alles met betrekking tot roerende en onroerende goederen.  De familierechtelijke akte omvat als voornaamste onderdeel de regeling omtrent de kinderen.  De EOT wordt getekend door beiden, en door de erkend bemiddelaar.

Vervolgens legt de bemiddelaar de EOT samen met het verzoekschrift neer op de rechtbank. Vandaar dient er nog zo’n drietal maanden worden gerekend tot de uitspraak van de echtscheiding en de inschrijving ervan in de registers.

Voor meer informatie over kiezen voor bemiddeling bij scheiding, contacteer Hilde Celeste De Jonge van De Ronde Tafel Bemiddelingspraktijk op 0478 88 66 09 of hilde@de-ronde-tafel.be

Ook in tijden van Corona, blijft uw bemiddelaar ter beschikking. Online bemiddeling kan en werkt. Hilde heeft hier inmiddels gedegen ervaring in opgebouwd, met succes. Ook rechtbanken blijven beschikbaar om dossiers te ontvangen en verwerken.

By |2020-04-15T11:25:21+01:00april 15th, 2020|Bemiddeling|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt cookies en third party plug-ins Ok