De gedragspatronen die vaak opduiken tijdens stresssituaties of bij conflicten, zijn niet aangewezen als we heb hebben over spanningen in de raad van bestuur. We hebben het hier over :

  • vluchten – ons verwijderen van het ongemak
  • vechten – vasthouden aan onze gerechtigheid totdat we het argument ‘winnen’
  • of bevriezen – we blijven zitten en doen niets.

Deze spontane en snelle reacties, gedreven vanuit ons reptielenbrein, helpen ons niet. En al helemaal niet als bestuurder of vennoot, bij spanningen in de raad van bestuur.  De raad van bestuur is immers een omgeving waar uitdagende gesprekken dienen gevoerd.  Er hoort een constructief debat, waarbij bestuurders de werkelijkheid ondervragen en ongemakkelijke waarheden onder ogen moeten zien. Om tot een goede besluitvorming te komen, een resultaat waar de bestuurders collegiaal achter staan.

Hoe omgaan met de spanningen in de raad van bestuur? En kan u als bestuurder de organisatie helpen betere beslissingen te nemen die leiden tot betere resultaten voor de organisatie?

Sta open voor debat

Het bevorderen van een open debatcultuur helpt om beter om te gaan met spanningen in de raad van bestuur. Het bestuur als geheel moet het eens zijn over de gedeelde waarden waarnaar het leeft en werkt. Het helpt om openheid onderdeel te maken van de bestuurscultuur. Misschien voelen sommige bestuurders zich hier enigszins ongemakkelijk bij. Terwijl andere bestuurders de andere kant op neigen, en soms  beledigend en onbeleefd uit de hoek komen. De voorzitter vervult hier een essentiële rol bij het leiden van de gesprekken en het omgaan met spanningen in de raad van bestuur.

 

Voel je gemakkelijk ongemakkelijk bij spanningen in de raad van bestuur

Als bestuurder leer je er ook beter aan wennen je gemakkelijk te voelen bij een ongemakkelijk gevoel. Situaties zoals het voeren van moeilijke gesprekken of het ontvangen van teleurstellende informatie kunnen buitengewoon ongemakkelijk zijn. Hoewel u nooit alle mogelijke situaties kunt voorzien waarin u als bestuurder zal terechtkomen, kunt u er wel voor zorgen dat u zich comfortabel en helder kan blijven voelen, ook in tijden van grote stress.

Maar maak je zorgen als het comfort zich nestelt

Als alle bestuurders hetzelfde denken, er er zijn weinig of geen spanningen in de raad van bestuur zijn, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Tevredenheid heeft veel organisaties in de loop der tijd de das omgedaan en doet dat nog steeds. Zorg ervoor dat uw bestuursorgaan fris blijft door diversiteit, duurzame verfrissing, voortdurend leren en ontwikkelen. Gebruik nieuwe technieken en methoden om uitdagingen aan te gaan en schakel zo nodig specialisten in.

Bewaar steeds de kalmte bij spanningen in de raad van bestuur

Houd uw emoties onder controle. Het verliezen van de controle over uw emoties in situaties waar veel op het spel staat, doet u over het algemeen geen goed. Denk aan een moment waarop u iemand in een leidinggevende positie zijn of haar kalmte zag verliezen tijdens een intens moment; Hoe veranderde uw mening over hen? De kans is groot dat het niet positief was en dat het uw relatie met die persoon blijvend negatief heeft beïnvloed.

Als bestuurder zijn vele ogen op u gericht  die uw vermogen om onder druk te functioneren beoordelen. U moet dus extra voorzichtig zijn met overhaaste reacties op dingen waar u het niet mee eens bent. Of waar u juist een groot voorstander van bent. Draag zinvol bij aan de besprekingen, zelfs als deze niet op jouw manier gaan. In een hoekje gaan zitten als het niet gaat zoals jij wilt, is geen optie in de bestuurskamer. Geef je mening, op een gebalanceerde en constructieve wijze. Anderen kunnen het niet eens zijn met jouw standpunt. Het helpt te weten dat het niet geen persoonlijke afwijzing is.  Wanneer het gesprek een andere richting uitgaat dan u wilt, verlaat de groep dan niet. Blijf bijdragen waar u kunt. Een goed idee is om vragen te stellen om de voorstellen die op tafel volledig te begrijpen en op passende wijze uit te dagen. Houd het wel steeds beheerst.

Accepteer de beslissing van de groep

Welke beslissing ook wordt genomen in een raad van bestuur, deze is steeds collegiaal. En dat is het beeld dat u buiten de bestuurskamer moet uitstralen. Wees een goede teamspeler en accepteer de beslissing van uw medebestuurders. Tenzij het een fundamentele onenigheid betreft. Dan kan u er nog altijd voor kiezen te desolidariseren.

Meer informatie over hoe constructief omgaan met spanningen in de raad van bestuur?

Neem contact op met Hilde Celeste De Jonge, Erkend Bemiddelaar en tevens Guberna Certified Director. Zij staat u graag en steeds geheel vrijblijvend te woord.