Bij bemiddeling in familiebedrijven, waar doorgaans veel op het spel staat, hangt succes of mislukking af van een groot aantal factoren.  Wie zit aan de bemiddelingstafel? Een opvallend element is de aanwezigheid van de ‘zwaargewichten’ in de familie.  Dit is niet alleen een kwestie van hiërarchie, maar een strategische noodzaak bij het oplossen van complexe conflicten met grote financiële én relationele gevolgen.

Bemiddeling gaat net zo goed over processen als over mensen. De zorgvuldige selectie van wie wanneer deelneemt, kan het resultaat ingrijpend beïnvloeden. Bij de voorbereiding op het bemiddelen in het familiebedrijf zal de bemiddelaar de volgende elementen overwegen en een strategische keuze maken.

Wie beslist?

De aanwezigheid van belangrijke besluitvormers is van het grootste belang. In het steeds veranderende landschap van een bemiddeling kunnen de meningen over een schikking drastisch veranderen. Als de uiteindelijke beslisser afwezig is en afhankelijk is van updates op afstand, kan de efficiëntie van het proces in gevaar komen. Een afwezige sleutelfiguur kan de genuanceerde verschuivingen missen die cruciaal kunnen zijn voor het bereiken van een overeenkomst.

Streven naar een evenwichtige vertegenwoordiging van de betrokken partijen is een overweging die niet over het hoofd mag worden gezien.  Als partijen ervaren dat de representatie rond de tafel gebalanceerd is, zal dit bijdragen aan een productieve dialoog. Dit legt de basis voor effectieve onderhandelingen. Als de bemiddelaar hier niet zorgvuldig te werk gaat, bestaat het risico dat één van de partijen zich niet evenwaardig voelt in het gesprek. De kans dat defensieve reacties en gedragingen ontstaan is zeer groot. En dat komt de bemiddeling niet ten goede.

Wie adviseert?

Hoewel de sleutelfiguren een centrale rol spelen, kan de bemiddeling  specifieke ondersteuning vragen. Als één partij met een raadsman komt, is het vaak aangewezen dat ook de andere partij zich juridisch laat ondersteunen. De bemiddelaar kan ervoor kiezen om, als onderdeel van het proces, de raadslieden onder vier ogen bijeen te roepen om de juridische onderdelen van het conflict te bespreken. Indien nodig kan virtuele aanwezigheid van raadslieden een haalbare optie zijn.

In zaken met complexe financiële kwesties spelen deskundigen zoals experts of bedrijfsrevisoren een rol van onschatbare waarde. Hun aanwezigheid zorgt voor begeleiding en inzicht in ingewikkelde kwesties en bevordert een beter technisch begrip tussen alle partijen. Ze kunnen de spil zijn in het bedenken van innovatieve oplossingen.

Familieleden die nauw betrokken zijn bij de onderliggende oorzaken van het conflict brengen kennis en perspectieven uit de eerste hand mee. Dit is van onschatbare waarde voor de context. Een valkuil evenwel is de hoge emotionele betrokkenheid. Het is aan de bemiddelaar om het proces goed te structuren. Duidelijke spelregels afspreken bij aanvang is hierbij uiterst belangrijk. En als de emoties hoog oplaaien, een pauze inlassen zodat de gemoederen kunnen bedaren.

Wie zit aan de bemiddelingstafel?

Het succes van bemiddeling in familiebedrijven hangt sterk af van de samenstelling van de deelnemers. Hoewel sleutelfiguren niet kunnen ontbreken, is de  betrokkenheid van het grotere geheel cruciaal. Bemiddelen van conflicten in het familiebedrijf komt neer op een complex en veelzijdig samenspel dat zich situeert op de intersectie van emotionele, relationele en zakelijke belangen.  Met oog voor de belangen alle belanghebbenden vanuit een ruimer tijdsperspectief,  zal de bemiddelaar de betrokken partijen ondersteunen om samen naar duurzame oplossingen te zoeken.

Voor meer informatie, contacteer geheel vrijblijvend Hilde Celeste De Jonge,

Erkend bemiddelaar in familiale, sociale en ondernemingszaken. Met ruime ervaring in bemiddeling in familiebedrijven.