RECHTSBIJSTAND VOOR BEMIDDELINGDe kans is groot dat vroeg of laat, op één of andere wijze, ieder van ons in contact komt met het ‘labyrint van ‘justitie’.  Wat ook de aard van het probleem of het conflict mag zijn, het is belangrijk om steeds voldoende praktische en juridische informatie in te zamelen. Meer bepaald omtrent de verschillende mogelijkheden tot aanpak van het conflict. De klassieke weg van het gerechtelijk pad is door de meesten wel gekend. Een minnelijke manier van conflictoplossing, zoals bemiddeling, vaak minder. En dat rechtsbijstand voor bemiddeling mogelijk is, al helemaal niet.  Hoe kan je nu de beste weg uitstippelen om jouw conflict aan te pakken ?

Een eerste juridische inlichting

Een eerste inlichting kan je gemakkelijk verkrijgen in de justitiehuizen, gratis en anoniem.  Een justitie-assistent zal u informeren over de verschillende manieren waarop je jouw probleem kan benaderen. Eventueel verwijst deze jou door naar gespecialiseerde diensten.  Deze juridische eerstelijnswerking kan je helpen met informatie omtrent scheiding, ouderschapsregelingen, onderhoudsgeld en andere vragen op burgerlijk vlak.  Ook voor vragen met betrekking tot strafrechtelijke materie kan je er terecht.

Juridisch advies en bijstand

Een juridisch advies omtrent eenvoudige juridische vragen kan je verkrijgen van juridische specialisten. Vragen zoals : moet ik aanwezig zijn op de zitting ? Hoe moet ik antwoorden op deze deurwaardersbrief ?

Deze juridische eerstelijnsbijstand is eveneens gratis, onafhankelijk van je persoonlijke situatie of inkomen. Neem contact op met het bureau voor juridische eerstelijnsbijstand in jouw buurt om te weten waar en wanneer precies je er terecht kan.

Beroep doen op een advocaat kan je op eigen houtje en naar eigen keuze.  Onder bepaalde voorwaarden kan je ook -geheel of gedeeltelijk- kosteloos bijstand krijgen van een ‘Pro Deo’ raadsman. Men spreekt hier over juridische tweedelijns-bijstand. Zo zijn er specifieke voorwaarden verbonden aan je inkomen, gekoppeld aan het feit of je alleenstaand, gehuwd of samenwonend en al dan niet personen ten laste heeft. Verder zijn er ook specifieke situaties waarin deze juridische tweedelijnsbijstand volledig gratis is. Neem contact op met je plaatselijk justitiehuis of bureau voor juridische bijstand.

Rechtsbijstand, ook voor bemiddeling

Rechtsbijstand dekt kosten, zoals kosten van een procedure, deurwaarders of notarissen, schatters en experten, rol rechten, administratie. En eveneens bemiddeling!!! Belangrijk is dat je beroep doet op een erkend bemiddelaar. Check met je bemiddelaar of hij/zij bereidt is om via rechtsbijstand te bemiddelen.

Rechtsbijstand kan je aanvragen bij het Bureau voor Rechtsbijstand van de rechtbank waar jouw zaak aanhangig is. En dit eenvoudig door een verzoekschrift in te dienen. Dit verzoekschrift moet door jou zelf ondertekend zijn en aangevuld worden met alle nodige bijlagen. Het Bureau voor Rechtsbijstand zetelt regelmatig, en doorgaans wordt enkele dagen na de zitting het antwoord aangetekend opgestuurd.

Bij een gerechtelijke bemiddeling kunnen de betrokken partijen aan de rechter zelf vragen of ze van rechtsbijstand kunnen genieten. Het Bureau van Rechtsbijstand van de familierechtbank voorziet een maximum van 20 uren bemiddeling voor een zaak.

Ga na of je in aanmerking komt voor geheel of gedeeltelijke rechtsbijstand voor bemiddeling :

  1. VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND BEMIDDELING
  2. Tabel-met-inkomensgrenzen_ FOD Justitie 1 september 2018

Omdat ook rechtsbijstand een flinke stap voorwaarts is richting een bemiddelingscultuur!!bemiddelingscultuur

Contacteer Hilde Celeste De Jonge van De Ronde Tafel Bemiddelingspraktijk voor verdere informatie.